Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. jeszcze więcej rodzai kaw Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film