Cydry

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.

Wino portugalskie

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z którym winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.