Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z rozmaitymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w zasadzie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest smakowita oraz sycąca.